Dag 10 – Berätta om din hunds ras

Min hunds ras

Tänkte bara berätta om Dizcos ras eftersom de andra två är blandraser så blir så jobbigt att berätta om alla dom.

ROTTWEILER (tillhör Grupp 2)

Historikrottweiler---147_Retusch

Rottweilern kommer från Tyskland och räknas till en av de äldsta hundraserna. Rasen fick sitt namn Rottweiler Metzgerhund efter staden Rottweil och Metzger (=slaktare). Slaktarna födde upp rasen enbart utifrån dess bruksegenskaper och ändamålsenlighet. Med tiden utvecklades den till en utmärkt vakt- och boskapshund som också kunde användas som draghund. När man i början av 1900-talet sökte lämpliga polishundar prövades också rottweilern och rasen blev snabbt godkänd officiellt.

Användningsområde

Rottweiler är en utpräglad brukshund med framgångar inom flera bruksgrenar. Rasen passar till samtliga bruksgrenar även om den är bättre i vissa. Många rottweiler har under åren blivit försvarsmaktshundar. Den fungerar även väl som aktiv familjehund.

Hälsa

Höftledsdysplasi (HD) och armbågsledsdysplasi (ED) förekommer. Ögonsjukdomar förekommer och många uppfödare väljer därför att ögonlysa sina hundar. Det förekommer även andra sjukdomar på rasen.

Egenskaper / Mentalitet

Rottweilern är till sin grundläggande natur vänlig och godmodig. Den ska vara barnvänlig, mycket tillgiven, följsam, lydig och arbetsvillig. Rasen ger ett rustikt intryck och dess uppträdande är självsäkert, nervfast och oförskräckt. Den reagerar med stor uppmärksamhet på omgivningen och har en hel del vaktinstinkt.

Storlek och utseende

Rottweilern är stor hund. En kraftig hund som varken ska vara klumpig eller lätt. Mankhöjd för hanar är 61–68 cm och för tikar 56–63 cm. Vikt är för hanar ca 50 kg och för tikar ca 42 kg. Den välproportionerliga, kompakta och kraftiga kroppen ska ge intryck av stor styrka, rörlighet och uthållighet. Pälsen består av täckhår och underull. Täckhåret skall vara medellångt, grovt, tätt och stramt åtliggande. Färgen är svart med rödbruna, klart avgränsade tecken.

Pälsvård

Pälsen är lättskött och badas vid behov.

Övrigt

Väljer man att skaffa sig en rottweiler bör man först sätta sig in i rasens egenskaper. Man ska också vara beredd på att dagligen ge hunden flera timmar av motion och den mentala stimulans en brukshund kräver för att bli en bra familjemedlem. Alla i familjen ska vara överens om att skaffa hund.


Min tanke om rasen

Rasen är väldigt arbetsvillig, mycket motor, något trög en ändå lättlärd, när den lärt sig och vet vad den ska göra så gör den det. Detta är en hund som aldrig skulle svika dig, älskar att hänga med överallt, barn tycker dom är väldigt 11088250_968181139860013_1069124928_nroliga att leka med. Men de behöver otroligt mycket träning och motion, denna ras kan inte endast vara som sällskap då det kan orsaka aggressioner och problembeteenden. Så om man ska eller har en rottis så tycker jag att man ska vara aktiv och träna den, man behöver inte tävla men man bör träna vardagslydnad och motionera. Om du tillfredställer den så har du en hund i vått och torrt. En som aldrig sviker dig och är otroligt godtrogen!


Dag 1 – Presentera mig själv 
Dag 2 – Presentera min hund (Finns på deras flikar)
Dag 3 – Visa en rolig bild på din hund
Dag 4 – Din första hund
Dag 5 – Det här älskar min hund
Dag 6 – Det här tycker inte min hund om
Dag 7 –  Hundsport
Dag 8 – Har du och din hund tävlat?
Dag 9 – Renrasig eller blandras?
Dag 10 – Berätta om din hunds ras
Dag 11 –En ras du skulle vilja ha (IMORGON…)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s